Interessante weetjes over tenisballen

17-12-2014 14:28

de tennisbal

De tennisbal is een essentieel onderdeel van het tennisspel. Immers, zonder tennisballen is het moeilijk tennissen. Enkel met dit sportitem kan je punten scoren. Zonder bal, geen punten, dus geen tennis.

De bal krijgt het erg hard te verduren tijdens het tennissen (elke 2 seconden krijgt ze een flink klap van het tennisracket), daarom is het belangrijk dat de kwaliteit in orde is.

Soorten

Heden ten dagen zijn er diverse types voor de diverse tennisvelden. Op gravelvelden speel je best met een tennisbal speciaal ontwikkeld voor gravel, op hardcourt hanteer je best hardcourtballen, op (echte) grasvelden tennis je best met aangepaste grasballen (tenminste, in Groot-Britannië  toch) ect. Elk type ondergrond vereist een andere soort bal. Alhoewel, de meeste tennisballen zijn omni, wat betekent dat je er mee kunt spelen op de verschillende types van tennisbanen.

Er zijn 3 soorten tennisballen:

  1. Gasgevulde of drukballen, die in cans van 4 of 3 stuks zitten en je kan herkennen als je een nieuw blik moet openen
  2. Gasloze of drukloze ballen, die meestal in tonnen van 72 stuks verkocht worden en veel ingezet worden tijdens tennislessen.
  3. Stage ballen : dit zijn extra zachte ballen, die gebezigd worden door tennistrainers tijdens hun lessen aan jongeren en startende tennisspelers. Doordat de ballen wat zchter zijn, stuiten ze minder hoog en heeft de beginnend espeler meer tijd om de bal juist terug te slaan. Binnen de stage ballen heb je stage-1-ballen (groen/geel), stage-2-ballen (orange/geel) en stage-3-ballen (rood/geel). Hoe hoger het nummer, hoe zachte de bal. Ze zijn erg geschikt om te worden afgeschoten door ballenmachines.

Productie

De eerste tennisballen waren van leer, opgevuld met wol of haren. De afmetingen verschillenden ook van dorp tot dorp. De moderne bal bestaat uit een rubberen kern waarrond een viltlaag van wol wordt gelijmd. De strenge richtlijnen van de International Tennis Federation bepalen nauwkeurig wat de diameter, kleur en zwaarte van een tennisbal moet zijn:

  • Qua diameter is dat tussen de 65 en 68 cm
  • Qua gewicht is dat tussen de 56 en 59 gram
  • Qua kleur is dat geel.

De meeste tennisballen zijn geel van kleur. Maar er bestaan ook ballen die wit, groen, oranje, rood of een combinatie van die kleuren zijn. Vaak gaat het dan over zogenaamde trainersballen.

Lees ook:

Contact

TennisPlanet NL www.tennisplanet.nl +31 681 991 177 (WhatsApp service only) info@tennisplanet.nl