Verschillende tennisballen

23-09-2015 11:56

 

Inleiding

 

Op het eerste oog lijkt het mischien of er geen veschil zit tussen de ene tennisbal en de ander. Maar daar kun je je nog wel eens in vergissen. Er zijn namelijk wel degelijk verschillende soorten ballen om de sport mee te beoefenen. Allereerst kun je onderscheid maken tussen ballen gevuld met gas en ballen die niet gevuld zijn met gas, deze laatste noemen we daarom drukloze tennisballen. Daarnaast zijn er ook nog speciale ballen om mee te trainen, voor jongeren en wedstijdballen. In de kopjes hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten tennisballen.

 

Drukloze tennisballen

 

De tennisbal zonder druk/gas is bijna altijd gemaakt van een zeer dikke laag rubber. Deze dikke laag rubber is harder dan die van de gas gevulde variant, dit zorgt ervoor dat deze bal langer mee gaat dan gas gevulde variant, die na een tijdje zacht wordt. De bal is aan het einde van zijn gebruik wanneer de vilten toplaag versleten is. Het nadeel is dat hij door het dikke rubber minder comfortabel speelt dan de met gas gevulde spelballen.

De ballen zijn erg geschikt voor recreatieve spelers niet regelmatig de sport beoefenen, ze worden namelijk niet zacht na een tijdje. De ballen worden ook vaak voor trainingen gebruikt vanwege economisische redenen, ze zijn een stukje goedkoper als de met gas gevulde variant en gaan ook langer mee.

Deze tennisbal speelt als beste op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld kunstgras.

 

Gas gevulde tennisballen

 

De tennisbal gevult met gas bestaat uit 2 delen rubber. Dit zorgt ervoor dat de ballen nooit helemaal luchtdicht zullen zijn. Deze ballen zullen na verloop van tijd daarom ook zachter worden en zal de bal uiteindelijk ook aan het einde van zijn gebruik zitten.

Het voordeel is wel dat ze erg lekker en aanzienlijk minder zwaar spelen. Daarom worden deze ballen in principe altijd gebruikt voor de wedstrijden.

Ze worden verkocht in kokers die onderdruk staan, deze kun je herkennen aan de dichtgesealde bovenkant. Dit is om ervoor te zorgen dat ze niet zacht worden voordat ze in gebruik gaan.

 

Harde tennisballen

 

De harde speelballen kun je herkennen aan zijn geel/oranje kleur. Deze ballen zijn harder gemaakt zodat ze afgeschoten kunnen worden in het ballenkanon. De ballen gaan daarbij ook nog is zeer lang mee en worden daarom ook veelal alleen op trainingen gebuikt.

 

Zachte tennisballen

 

De zachte speelballen kun je herkennen aan de geel/groene kleur. Doordat de ballen zachter zijn gaat het spel minder snel en heeft de speler dus meer tijd om de slagtechniek gecontroleerd uit te voeren. Dit is natuurlijk uitermate geschikt voor beginnende spelers die de techniek nog niet goed onder de knie hebben. Vandaar dat de ballen uitsluitend bij trainingen worden gebruikt.

 

Wedstrijd tennisballen

 

Voor wedstrijden worden officiele ballen gebruikt. Vaak met gas gevuld, maar dit is niet verplicht.

De bal moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Het gewicht van de bal moet tussen de 56 gram en 59,4 gram liggen.
  • De bal moet wanneer hij op een hoogte van 2,5 meter wordt losgelaten op een betonnen vloer minimaal 1,34m en maximaal 1,47m opstuiteren.
  • De bal moet een diameter hebben tussen de 65,41mm en de 68,58mm.

 

Tennisballen

 

Lees ook:

 

Contact

TennisPlanet NL www.tennisplanet.nl +31 681 991 177 (WhatsApp service only) info@tennisplanet.nl